Over Tjebbe de Trommer

  • Optredens
  • Workshops
  • demonstraties

     

Historische Muziek

Als reizend muzikant Tjebbe de Trommer kom ik op historische festivals, in musea, op scholen en in herbergen. In mijn rugmand of wagentje neem ik trommels, fluiten, hoorns, allerhande gheraasmakers, raspen, ratels en meer instrumenten mee. Historische muziekinstrumenten uit alle tijden. Natuurlijk draag ik daarbij tijds eigen kledij.

Van oorsprong ben ik drummer en percussionist, vandaar mijn artiestennaam: Tjebbe de Trommer. De ervaring leert dat trommelen de meeste mensen aanspreekt, en sterk uitnodigt tot meespelen.

Bekijk deze video op Youtube.  (Museum Terra Maris, 2015).

Voor elke gelegenheid is er een passend programma: muziekoptredens, workshops of demonstraties. Mobiel of op een vaste locatie met luifeltent. Muziek voegt zoveel sfeer toe aan een evenement.

Ik vertel graag over de muziek en instrumenten uit vroeger tijden en laat liefst al mijn, deels zelfgemaakte, instrumenten (replica’s) zien en klinken. Het publiek mag natuurlijk meedoen en wordt uitgedaagd om alles uit te proberen: trommels, koeienhoorns, schelphoorn, foekepot, benen- en zelfgemaakte rietfluiten en natuurlijk de publiekslieveling Olivier de Klepperklomp.

     

Historische Activiteiten

Vuursteen bewerken &  Vuur maken

Vuursteen bewerken en vuur maken op historische manier zijn geweldige publieks-activiteiten. Dit is archeo-educatie op zijn best. Het verhaal, de materialen en de demonstraties  zijn al bijzonder om mee te maken, laat staan de ervaring van het zelf vuur maken. Of het vuursteen kloppen en je eigen pijlpuntje maken.

     

Bronstijd sieraden maken

Met bronsdraad maak je zelf  de mooiste sieraden. Spiralen, hangers, kralen of spelden. Net zoals die de mensen uit de bronstijd hebben gedragen.

Rietfluitje Snijden

Rietfluitjes snijden is iets bijzonders en spreek veel mensen aan. Van een eenvoudig rietstengeltje of een verenpen is met enige behendigheid een fluitje te maken: een lokfluitje voor watervogels bij de jacht, of de voorloper van de klarinet en de doedelzak.

Bevestig een speelpijpje van hout of gewei en je hebt al muziek, een hoorntje erbij als versterking en de boerhoorn is geboren. hele leuk voor demonstraties, en als workshops geschikt voor kleinere groepen, voor de iets oudere kinderen en volwassenen natuurlijk.

     

Oker Schminken

Deze oker, het ‘bloed van de aarde’ is de oudste verf van de mensheid en de door archeologen gevonden oker en versieringen ermee zijn ronduit fascinerend.

Als activiteit wordt het publiek van een mooie steentijd tattoo voorzien, met achtergrond verhaal en een persoonlijke touch voor iedereen.  Welke jongen wil nou geen pijl, speer of stoer gewei op de arm, welk meisje wil er nu geen vuurtekening op de huid dragen en vuurvrouw zijn.

Over Tjebbe

In Archeon deed ik veel ervaring op met levende geschiedenis en historische muziek en leerde ik daarin publieksgericht werken. Ook als yogadocent en muzikant werk ik veel met kinderen en volwassenen, in groepen en individueel. Ik hou van muziek, van met je handen werken en iets maken, van mensen, van geschiedenis, en van verbinden. Ik hou ervan om mijn enthousiasme hiervoor met anderen te delen.

Contact

Tjebbe Westendorp 06 2006 88 99