script

Astrologus Barbatum Maximus

Mummieportret Sarapispriester

Welkom, en aangenaam kennis te maken… ik ben ASTROLOGUS BARBATUM MAXIMUS,  priester van Sarapis-Zeus. Eveneens wordt ik geconsulteerd om in de sterren te kijken. Dit heilige werk voer ik gewoonlijk uit in de tempels van Zeus, wat niet wil zeggen dat ik nooit van huis ben. Verre reizen heb ik gemaakt om de praxis van de astrologie te bestuderen, en ik was leerling van Vettius Valens, grootmeester in de astrologie. Keizers, notabelen maar ook vreemdelingen ben ik daarna tot dienst geweest, en een metgezel van het gewone volk wil ik steeds zijn. Vind mij, in het derde en vierde uur van de dag. op het plein! Zelden treft men mij daar zonder mijn astronomische tabellen en mijn pinax, dat is mijn astro-bord.

Is er een belangrijke beslissing in het spel, zoekt gij een gunstige trouwdatum, ligt er een verre reis in het verschiet? Curieus naar wat het lot voor je u petto heeft?  Ga gerust naar een ingewandenlezer, vogelvlucht-voorspeller of droom interpretator; ik wens u het beste, maar weet dat onder de bescherming van Sarapis de astrologie het hoogst aangeschreven staat! Noodlot of Voorspoed, geef mij uw datum en ik voorzeg het U! Geluk!!

Oxyrhynchus Papyrus 1565 MS Gen 1026/19 A.D. 293 Horoscope of a person born on the last day of the 9th year of Diocletian (Aug. 28).
Oxyrhynchus Papyrus.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

oudste vondst horoscoop, papyrus

Pinax

De gevonden astrologische teksten op papyrus en ostraca (scherven) zijn de ruwe aantekeningen die nodig zijn om een horoscoop te kunnen maken. Wegens de vele facetten die hierin meespelen is dit zo goed als onmogelijk zonder visuele representatie. Men gebruikte daarvoor een pinax, een astrobord en legde daarop de posities van de planeten uit met half-edelstenen, of goden-planeet-amuletten.  Onderstaand bord is een van de drie vondsten van zo een astro-bord. Een luxe versie met ivoor, ebbenhout, (goud)(verf. Vermoedelijk gebruikte men ook eenvoudiger modellen van hout. Een pinax met zand erop voldeed ook; men tekende de dierenriem en de planeten er eenvoudigweg in bij de duiding.

Pinax ofwel astrologiebord, ivoor, 2e eeuw Grand, Vogezen.

Priesters van Sarapis en Zeus

 

De cultus van Zeus was wijdverbreid, en er zijn aanwijzingen dat Sarapis en Zeus dezelfde zijn. Waarschijnlijk werdt in de tempels van Sarapis ook astrologie bedreven. Dit blijkt uit tekstbronnen en vondsten. Hier zie je het detail van het diadeem met daarop de zeven stralen van de zeven planeten.

Over de oorsprong van de astrolologie in Mesopotamie

De ‘Hellenistische Astrologie’ bestaat in de periode van 200 v Chr tot 700 na Christus. In Mesopotamie bedreef men al duizenden jaren astrologie en had men gedegen kennis omtrent planeten en de ecliptica. De planeten en de dierenriemtekens gaven voor hen ‘voortekenen’ over gebeurtenissen op aarde en zo kon de astrologie ook gebeurtenissen voorspellen. Om een indruk te geven: op het hoogtepunt van het Assyrische rijk werd de astronomie/astrologie (er was nog geen onderscheid) door de staat gesubsidieerd en had de koning wel tien astrologische centra in tien verschillende steden van waaruit dagelijks (!)werd gerapporteerd aan de koning en zijn hof. In Egypte was kennis ontstaan over de rotatie van de aarde en de seizoenen en werkte men met de huizen en hemelpunten als Ascendant en Midhemel en huizen. Deze stromingen van astrologie smolten samen in de bloeiperiode van het Romeinse rijk en zo ontstond de astrologie met een basis zoals wij die nu nog kennen: planeten, dierenriemtekens, huizen en de aspecten. en in deze periode begint men ook geboortehoroscopen van personen te maken.

Leeuw van Nemrud. Klik op afbeelding voor animatie.

Een bekende oude afbeelding van een sterrenbeeld is deze Leeuw van Nemrud in Mesopotamie. De stand van de hemel op 14 juli 109 voor Christus, Nemrud, is tot op het uur kloppend terugberekend, met Mars, Mercurius en Jupiter boven de vaste ster Regulus langs, en de nieuwe maan eronder (de sikkel in het beeld). het moment van de kroning van de Koning aldaar. 19.35 uur Local Real Time. Bekijk animatie.