Steentijd, Bronstijd, IJzertijd, uit alle periodes zijn er instrumenten bekend. De materialen waarvan ze gemaakt zijn: hout, klei, steen, been, gewei, riet, hoorn, dierenhuid, en later ook brons en ijzer. De meeste zijn zelfgemaakt a.d.h.v. archeologische vondsten.
Percussie is van alle tijden: trommels, klankbotten, raspen, klingelingen, rammelaars van klei en schelpen bijvoorbeeld.
Het oudst bekende ‘drumstel’ (zoals de archeologen het noemen) is 16.000 jaar oud, en werd in de Oekraine gevonden. Het bestond uit mammoetbotten, een mammoetschedel en slagstokken van gewei. Ook was er benen een armband bij die geluid maakte.
Wist je dat er veel trommels met kelkvorm zijn gevonden in Europa, van klei met huid bespannen? Deze trechterbeker trommen lijken erg op kleine djembes en huidige Arabische trommels.
Benen fluiten is ook teruggevonden vanaf de oude steentijd. Fluiten, hoorns en rietfluiten vertellen het verhaal van de oorsprong van de blaasinstrumenten tot aan de klarinet, hobo en doedelzak.
- Wie weet wat een snorrebot is, ook wel bromhout genoemd? En kan je het laten klinken?
- Blaas op de koeienhoorn en toeter luid! Of probeer de schelphoorn eens.
- Deze rammelaar is gemaakt van reeenhoeven, kan je ze herkennen?
- Speel je mee op de trommels? We maken we samen een oerritme.
Zoekt u Activiteiten & Archeo-educatie uit de Prehistorie?